Fra klimaversting til nullutslipp

NEF Rogaland gruppe inviterte seg selv til møte hos Fortescue i deres kontorer på Forus utenfor Stavanger 16.10.24. Tema var Fortescues prosjekter i Norge, og spesielt prosjektet Holmaneset som er det første store prosjektet deres.

Holmaneset (illustrasjon: Fortescue)

Ti personer tok turen til Forus, og ytterligere tretten fulgte og deltok i møtet via Teams.

Fortescue er nye i Norge, og Karina Lavik, som er ansvarlig for samfunnskontakt, introduserte oss for dem. Det er opprinnelig et australsk gruveselskap med store og svært ambisiøse miljø- og klimamål. Det drives blant annet frem av styreleder Andrew Forrest sitt personlige klimaengasjement.

Elektrolyse og ammoniakk

Som gruveselskap kommer de fra en sektor som regnes som verstinger. Likevel har de satt seg som mål å ha nullutslipp i 2030.

Prosjektet på Holmaneset utenfor Svelgen på Vestlandet er en 300 MW integrert elektrolyse og ammoniakkfabrikk. Det skal – om alt går som planlagt – stå klart på slutten av 2027, så og si hundre år etter at det 300 MW store elektrolyseanlegget på Rjukan ble bygget av Norsk Hydro. Det er et historisk sus som Fortescue gjerne trekker frem.

Lokal bekymring

Lokalt er det delte meninger om prosjektet. Bekymringer for både sikkerhet og kraftbruk har gjort mange skeptiske i lokale og sosiale medier. Samtidig er det politisk nysgjerrighet og vilje til å utforske prosjektet, og mange er også interessert i ringvirkningene som fabrikken kan gi. Noen dager etter møtet kom Fortescue med en rapport, som forteller om arbeidsplasser, skatteinntekter og lokale virkninger. Rapporten ble publisert i forkant av et folkemøte.

Sikkerhet brukte også Svein Hansen mye tid på å fortelle oss om, han er ansvarlig for konsesjonssøknaden for Holmaneset. Han delte detaljert, grundig og interessant om mange deler av designprosessen, og spesielt sikkerheten som er gått inn i design av den store lagringstanken.

Tanken er designet for å ha feil 1 gang per 100 millioner år, som er godt innenfor grenseverdien på tiltak på 1 gang per million år. Han kunne også fortelle om virkningsgraden på anlegget, og at til tross for store forbedringer i virkningsgrad de siste 15 årene, så vil fremdeles halvparten av energien som går inn i anlegget bli til spillvarme i fjorden.

Har mye overskuddsvarme

Fortescue pratet også entusiastisk om muligheten for bruken av overskuddsvarme – men til tross for den store effekten (150 MW tap) så er spillvarmen kun på 15-25 grader, og vanskelig å utnytte. Gode ideer tas i mot med takk hos Fortescue.

Prosjektet har allerede fått reservert nettkapasitet, og har avtale med Statkraft om kjøp av kraft. Investeringsbeslutning er planlagt til slutten av 2024, når saken også blir behandlet politisk.

Tusen takk til Karina og Svein for et veldig interessant møte og svært velvillig deling av kunnskap om et spennende prosjekt og bedrift.